Φυσικό αέριο κίνησης fisikon


Στην Λάρισα και συγκεκριμένα στο πρατήριο καυσίμων ΕΚΟ (Βόλου 65) που λειτουργεί από το 1968 από τον κο Πούρικα Αναστάσιο, ξεκίνησε επίσημα η διάθεση φυσικού αερίου για αυτοκίνητα ( FISIKON ). Όπως μας ενημέρωσε ο Ιδιοκτήτης και διαχειριστής του Πρατηρίου οι εργασίες είχαν ολοκληρωθεί πριν από το καλοκαίρι αλλά για γραφειοκρατικούς κυρίως λόγους, καθυστέρησε η ολοκλήρωση της αδείας και οι μετατροπές που έπρεπε να γίνουν από την ΔΕΠΑ και την ΔΕΗ.

Η διάθεση πλέον του φυσικού αερίου είναι γεγονός και πραγματοποιείται στα πρώτα αυτοκίνητα δωρεάν για τους πιστοποιημένους ελέγχους. Σύμφωνα με τον κο Πούρικα, το φυσικό αέριο αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη μορφή πρωτογενούς ενέργειας διεθνώς, δεδομένης της υπεροχής του έναντι των αντίστοιχων ενεργειακών μορφών και καθώς αποτελεί κυρίαρχη ενεργειακή επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θεωρείται το καύσιμο του 21ου αιώνα και συγχρόνως η «γέφυρα» διαχρονικής μετάβασης από τις συμβατικές στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Οδηγώντας ένα όχημα κίνησης με Φυσικό Αέριο επιτυγχάνει κανείς σημαντική οικονομία στο κόστος καυσίμου ανά χιλιόμετρο. Ο παγκόσμιος μέσος όρος για το κόστος του καυσίμου καταδεικνύει ότι η οδήγηση ενός οχήματος που κινείται με φυσικό αέριο επιτυγχάνει εξοικονόμηση πάνω από το 50% σε σύγκριση με ένα όχημα που κινείται με βενζίνη και εξοικονόμηση που υπερβαίνει το 30% σε σχέση με ένα όχημα που κινείται με πετρέλαιο.

Όλο και περισσότερες κυβερνήσεις προωθούν το φυσικό αέριο ως βάση μιας ενεργειακής πολιτικής που θα είναι απαγκιστρωμένη από την εξάρτηση της εισαγωγής πετρελαιοειδών. Ακόμα και σε χώρες που παράγουν πετρέλαιο, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, οι πολιτικοί ενθαρρύνουν την εισαγωγή φυσικού αερίου για να αυξήσουν την εξαγωγή πετρελαίου. Επίσης, σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι ένα κιλό ΦΑ περιέχει πολύ περισσότερη ενέργεια σε σχέση με ένα λίτρο από όλα τα άλλα υγρά καύσιμα. Πιο συγκεκριμένα 1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα Βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι περιμένει μεγαλύτερη χρήση του φυσικού αερίου από αυτοκίνητα στο άμεσο μέλλον μετά το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των οχημάτων σε φυσικό αέριο αλλά και από τις νέες παραγγελίες αυτοκινήτων που γίνονται από κατοίκους της Λάρισας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής.

Σε λειτουργία βρίσκονται ήδη τρεις σταθμοί ανεφοδιασμού αυτοκινήτων με φυσικό αέριο, στην Αττική (Ανθούσα, Κηφισιά, Νέα Φιλαδέλφεια), ένας σταθμός στη Θεσσαλονίκη (Πυλαία) και ένας στο Βόλο που είναι έτοιμος προς χρήση. Όλοι οι παραπάνω σταθμοί είναι εταιρικοί.

Το σύστημα διάθεσης Φυσικού Αερίου συνδέθηκε με το σύστημα Εισροών Εκροών  που εγκατέστησε η RayCom, με την διαδικασία αυτόματης έκδοσης απόδειξης εσόδου.

Οι πωλήσεις του Φυσικού Αερίου γίνονται σε κιλά.Επικοινωνία

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας 104Α

546 43 Θεσσαλονίκη


T. (+030) 2310 816 166